Szkolenie ma na celu kształtowanie umiejętności z zakresu stosowania zasad GHP i GMP oraz wdrażania i aktualizowania systemu HACCP.
Korzyści dla Uczestników szkolenia:
Uczestnicząc w szkoleniu zdobędziesz wiedzę niezbędną do samodzielnego funkcjonowania w procesie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, a dzięki zajęciom warsztatowym poznasz praktyczne rozwiązania dotyczące opracowywania procedur, instrukcji, formularzy, analizowania zagrożeń, monitorowania oraz weryfikowania i aktualizowania systemu.
Szkolenie szczególnie polecamy dla:
Pracowników działów obsługi gastronomicznej, osób odpowiadających za politykę bezpieczeństwa żywności, osób wyznaczonych do samodzielnego wdrażania systemu HACCP, pracowników i kierowników działów jakości oraz menadżerów pragnących pogłębić swoją wiedzę nt. systemu HACCP.
Metodyka zajęć:
Wykład, prezentacja i analiza przykładów, ćwiczenia, zadania indywidualne i grupowe.
Program szkolenia:
1.Przepisy prawne krajowe i wspólnotowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
2.Rodzaje zagrożeń w żywności (biologiczne, chemiczne, fizyczne), ich źródła oraz sposoby zapobiegania
3.Zasady GHP/GMP
- lokalizacja i otoczenie zakładu, maszyny i urządzenia
- procesy mycia i dezynfekcji
- zaopatrzenie w wodę
- postępowanie z odpadami
- zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
- higiena i szkolenie personelu
- dostawa i przyjęcie surowców, magazynowanie i postępowanie z surowcami
- procesy obróbki wstępnej
- procesy obróbki właściwej
- przechowywanie produktów
4.Opracowywanie procedur, instrukcji, prowadzenie zapisów w zakresie GHP/GMP
5.Wdrażanie systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego
- Utworzenie zespołu HACCP
- Opisanie receptur wraz z określeniem przeznaczenia konsumenckiego
- Podział potraw na grupy i opracowanie schematu procesu technologicznego
- Weryfikacja schematu procesu technologicznego
- Sporządzenie listy zagrożeń oraz listy środków prewencyjnych
- Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
- Określenie celów i granic tolerancji dla każdego CCP
- Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
- Ustalenie działań korygujących
- Ustalenie procedury weryfikacji
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów
6.Zasady audytowania systemu HACCP
7.Przykłady praktyczne